Monday, April 4, 2011

Protirakovinova dieta


Co je rakovina?

Zaciatok kazdeho nadoroveho ochorenia  spociva v jednej zmutovanej,poskodenej bunke ktora sa zacne nekontrolovane mnozit .Skupina takychto buniek vytvori nador. Nadorove bunky napadaju  zdrave bunky a siria sa  do inych casti tela.
Latky ktore podporuju vznik rakoviny sa oznacuju ako karcinogeny. Pochadzaju z potravin zo vzduchu alebo dokonca zo samotneho ludskeho tela.
Denne !!! vznikaju v ludskom tele stovky a tisice nadorovych buniek. O tom ci vznikne v tele nador rozhoduje nas imunitny system ktory ma obrovsku schopnost tieto bunky likvidovat a neutralizovat skor ako poskodia DNA dezoxyribonukleovu kyselinu  zodpovednu za geneticku vybavu bunky .
Rozvoj nadorovych buniek moze byt brzdeny latkami ktore sa oznacuju ako inhibitory. Velka cast z nich je obsiahnuta v rastlinnych  potavinach vo forme vitaminov alebo inych zloziek .

TUKY a RAKOVINA - strasidelne fakty

O tuku je zname ze napomaha rychlemu rastu nadorovych buniek. V suvislosti s rakovinou  byt obeznym znamena o 14% vyssie riziko smrti u muzov a o 20% u zien v porovnani s 30% u fajciarov.
Tukove bunky samotne produkuju estrogeny (hormony)ktore sa spolupodielaju na vzniku rakoviny specialne prsnika.Predpoklada sa ze nadorove bunky funguju ako akesi hormonalne pumpy ktore pumpuju hormony a dalsie rastove factory do krvneho obehu.

OBEZITA a RAKOVINA
Cim obeznejsi ludia su a cim maju menej activity tym viac pumpy pracuju, cim vystavuju bunky ucinku tychto faktorov a dochadza k ich nekontrolovanemu rastu a mnozeniu. Jedno z doporuceni autorov knihy What to eat if you have a cancer (Co mam jest ak mam rakovinu) znie: Jedna z najlepsich veci ktoru mozete urobit je  ze schudnete.Jeden z najlepsich sposobov je prejst na stravu s vysokym obsahom zeleniny a celozrnnych vyrobkov.
 Postmenopauzalne zeny ktore su obezne  maju 2 nasobne vyssie riziko vzniku rakoviny prsnika ovarii alebo maternice v porovnani so zenami ktore su stihle. Za zmienku stoji aj fakt ze z kazdych 3 zien s rakovinou prsnika su 2 obezne !!!
Pri jednej zo studii na 900 000!! muzoch a zien potvrdila ze obezny muzi maju o 52 percent vyssie riziko rozvoja rakoviny ako normlane vaziaci muzi  a zeny dokonca o 62 percent. Podla dalsich udajov  muzi s objemom pasa nad 101 cm a zeny s objemom pasa nad 89 cm maju riziko rozvoja rakoviny  najma hrubeho creva a konecnika dvoj az 4nasobne vyssie ako ludia s normalnou hmotnostou.

CUKRY a RAKOVINA
Nadorove bunky pouzivaju glukozu ako zdroj energie a poskodzuju metabolizmus buniek s cielom ziskavat jej cosraz viac. Robia to naprikald zvysovanim  tvorby glukozy v peceni z aminokyselin ktore ziskavaju zo svalov tela  a vnutornych organov. Zhorsuje sa citlivost buniek na insulin (ta je  zvysena aj u obeznych ludi) co vedie k zhorenemu vyuzitiu glukozy pre zdrave bunky.
Jeden z dovodov spravneho zlozenia stravy pre prevenciu rakoviny je odopierat nadorovym bunkam ci uz vzniknutym alebo potencialnym  glukozu a na druhej strane  umoznit cukrom aby boli dostatocne vyuzite v mozgu a cervenych krvinkach.Jednym zo sposobov ako sa to da dosiahnut je jest potraviny s nizkym GLYKEMICKYM INDEXOM (napriklad soja,fazula,celozrnny chleba…)



BIELKOVINY a RAKOVINA

Nadorove bunky menia metabolizmus bielkovin ( z ktorych su tvorene svaly) tak, ze viac aminokyselin (zakladnych stavebnych latok bielkovin) je vyuzitelnych na rast nadorov. Preto pacienti s nadorovymi ochoreniami chudnu a stracaju svalovu hmotu.
Vacsina bielkovin  v nasej strave by mala pochadzat z rastlinnych zdrojov. Ako hlavny dovod je ze rastliny obsahuju velke mnozstvo  fytochemikaii- rakovinu potlacajucich latok.
Druhym zdrojom bielkovin v nasej vyzive by mali byt rybi- resp rybi tuk obsahujuci omega 3 mastne kyseliny ktore sunevyhnutne pre spravnu funkciu obranneho systemu.
Tretim zdrojom bielkovin by malo byt maso najma morcacie a kuracie  najlepsie v kvalite BIO

Ako je to s vegetarianmi. Ti maju  o 50% nizsie riziko rozvoja rakoviny ako ludia co jedia maso. Hlavnymi dovodmi preco je u ludi jediacch maso vyssi vyskyt rakovny su najma nedostatok vlakiny ,nedostatok ochrannych latok z rastlin a kontaminacia masa latkami pouzivanymi pri vykrmovani dobytka (antibiotika, rastove homony..).Na druhej strane vegetariani vsak maju vyssiu hladinu homocysteinu zvysujuceho riziko rozvoja kardiovaskularnych ochoreni a deficit vitaminov skupiny B vedcui k anemii .


Historicky tradicna medicina odmietala spojenie medzi stravou a nadorovymi ochoreniami.napriek tomu  vedecke studie poslednych rokov  ukazuju ze dobra  vyziva moze pomoct ako v prevencii tak i v liecbe onkologickych ochoreni.
Tradicna medicina lieci rakovinu ako odstranenim nadoru jeho spalenim –radioterapiou alebo usmrtenim nadorovych buniek-chemotrapiou. Vsetky tieto postupy vyrazne oslabuju ludske telo.
Vo vybere potravin do protirakovinovej diety sa opierame o potraviny ktore nielen regeneruju bunky ludskeho tela ale zaroven aj posilnuju imunitu.
Vyberom spravnych jedal do jedalnicka  je mozne znizit riziko rozvoja rakoviny o 30-60% co je naozaj povzbudzujuce cislo.(tieto udaje boli ziskane prehodnotenim viac ako 5000 studii suvisiacich s pozivanim jedla a vyskytom rakoviny (World Cancer Research Fund  : Food,Nutrition  and the Prevention of Cancer:A global perspective 1997). Europska komisia  predpoklada ze viac ako stvrtina z  miliona ludskych zivotov  u ludi postihnutych rakovinou v Europskej unii by mohla byt zachranena len vdaka jednoduchym zmenam v zivotnom style zahrnajucich spravnu vyzivu a fyzicku aktivitu. Tieto udaje su o to alarmujucejsie ze viac ako 85% nadorovych ochoreni  je spojenych  s
faktormi zivotneho stylu ako su fajcenie,pitie alkoholickych napojov, nevhodna strava a minimalna fyzicka aktivita.
Geneticke factory tak casto spominane ako ospravedlnenie tucnych ludi sa podla studii na dvojickach podielaju na vzniku nadorovych ochoreni menej ako 15timi percentami. To znamena ze ak geneticky identicky jedinci vedu rozdielne zivotne styly pravdepodobnost vzniku nadoroveho ochorenia je podstatne mensia u jedinca vyznavajuceho zdravy zivotny styl.
Dalsie rizikove factory zahrnaju :
-hormonalnu nerovnovahu – vznikajucu casto v dosledku ucinku hormony poskodzujucich latok (napr nespravne nastavena hormonalna substitucna liecba)
-expozicia radiaciou,znecistenemu ovzdusiu, farbivam a dochucovadlam v jedlach, liekom a infekciam

Napriek vsetkym rizikovym faktorom nevhodna strava je najrizikovejsim faktorom.Preco?
S kazdym druho rakoviny suvisia okrem ineho 3 rizikove factory :
Poskodenie volnymi radikalmi, prijem potrevin s vysokym obsahom homony poskodzujucich latok a metylacia

Poskodenie DNA  buniek volnymi radikalmi moze spustit nekontrolovane bujnenie buniek  ktore moze vies ku vzniku nadoru.Dostatocny prijem antioxidantov  (vitamin A,E ,C, betakaroten a Selenu ) z potravin pripadne  z vyzivovych doplnkov  moze predstavovat ochranu pred tymto rizikovym faktorom.

Nadmerna expozicia  hormony poskodzujuimi chemikaliami vo vode a v potravinach je rizikovym faktorom najme pre nadorove ochorenia suvisiace s hormonmi ako je rakovina prsnika a prostaty. Preto by mala byt dieta  bohata na fytoestrogeny  (latky  rastlinneho povodu s molekulou podobnou ludskym estrogenom ale s dokazanou protirakovinovou aktivitou-fytoestrogeny su shone blokovan estradiol –pohlavny hormone zo skupiny estrogenov ktory ma za urcitych okolnosti onkogennu aktivitu – u muzov I u zien. Fytoestrogeny su obsiahnute najma v  sójovych   boboch,susenej fazuli, sosovici, z obilovin ich obsahuje ovos, psenica, raz, v ovoci su obsiahnute v grapefruite a zelenom caji.) s co najmensim prijmom chemickych latok.

Metylacia je pripojenie  metylového zvysku -CH3 k aminokyseline ( zakladnej stavebnej zlozke bielkovin) . Metylacia meni vlastnosti bielkovin. Chyby v metylacii vedu k poskodeniu DNA a vzostupu hladiny homocysteinu(-aminokyseliny ktorej zvysena hladina je spojena so zvysenym rizikom kardiovaskularnych ochoreni a ktor a hra v ich rozvoji podstatne dolezitejsiu ulohu ako cholesterol) Riesenim pre tento problem je dostatocny prijem vitaminov skupiny B.

                    8 bodovy akcny plan na prevenciu rakoviny
Po analyze viac ako 7000 vedeckych studii  Americky institut pre vyskum rakoviny
 (American Institute for Cancer Research) a World Cancer Research Fund vytvorili 8 dietnych doporuceni ktore mozu znizit riziko rozvoja nadorovych ochoreni.
               
1.        budte tak stihly ako je to len mozne:ciel………… udrzujte BMI 21-23
2.       budte aktivny: ciel denne musite mat sportovu aktivitu stredne tazkeho stupna 60 minut alebo tazkeho stupna 30 a viac minut
3.       Vyhybajte sa prijmu jedal s prazdnymi kcal alebo jedlam s obsahom jednoduchych cukrov ..nejedzte jedla s vysokym obsahom tuku z rychleho obcerstvenia ,polotovarov,spracovanych a osetrenych potravin a nepite sladke napoje typu kola, dzusy,prichutene mineralne vody!!
4.       jedzte potraviny najma rastlinneho povodu dosiahnite prijem 5 jedal s obsahom ovocia a zeleniny denne (zemiaky a dzemy sa nerataju:o). A jedzte len obmedzene mnozstvo potravin z bielej muky ako biele rozky,biely chleba,cestoviny z bielej muky.namiesto nich zaradte potraviny z celozrnnej muky.
5.       Vyhnite  sa cervenemu masu a masu upravenemu vo forme salam a roznych masovych vyrobkov.
6.       Obmedzte prijem alkoholu u muzov na maximalne 2 drinky  u zien 1 drink
7.       Obmedzte slane jedla a sol v jedlach.Sol a jedla “konzervovane “solou su pravdepodobne zodpovedne za vznik rakoviny zauldka.Obmedzte prijem soli na 2,4 g na den.
8.       Nespoliehajte san a zazracne vyzivove doplnky: niektore vyzivove doplnky alebo ich vysoke davky mozu viest k rozvoju nadorovych ochoreni. Radsej sa zamerajte na prijem  zdravych potravin.

JEDLA KTORE POMAHAJU V  BOJI S RAKOVINOU
Strava  ktora moze posobit preventivne proti rakovine by mala obsahovat  vysoke mnozstvo vlakniny, nizke mnozstvo zivocisnych tukov, mnozstvo zeleniny a ovocia. Taktiez by mala obsahovat minimum alkoholu. Z vyzivovych stylov je najidelanejsi vegetariansky ( s niektorymi vyhradami) alebo styl stredomorskej stravy.

Zeleniana a ovocie (najma cernice, cucoriedky,maliny)
Cesnak
Soja
Jogurt
Sezamove a slnecnicove semena
VLAKNINA PROTI RAKOVINE
Presny mechanizmus ucinku vlakniny nie je znamy  ale predpoklada sa ze ucinkuje viacerymi sposobmi.Kedze vlaknina sa  v creve hned nestravi, prechadza spolu s potravou dalej do traviaceho traktu cim pomaha eliminovat karcinogeny, Okrem toho na seba viaze vodu cim sa stava stolica objemnejsia a karcinogenne latky tak nie su koncentrovane.Okrem toho vlaknina viaze zlcove kyseliny ktore napomahaju travit tuk. Volne zlcove kyseliny mozu byt crevnymi bakteriami menene na toxicke latky posobiace karcinogenne.Ak je v creve pritomna vlaknina bakterie ju fermentuju , tvoria tak kyslejsie prostredie v ktorom su zlcove kyseliny menej toxicke.
Vláknina posobi ochranne aj na ine druhy rakoviny U ludi so stravou bohatou  na prijem vlakniny sa zaznamenal nizsi vyskyt rakoviny zaludka a prsnika. Vláknina ovplyvnuje aj  hladinu estrogenov (jedneho z pohlavnych hormonov) Bezne sa estrogeny vylucuju do creva. Ak je nedostatok vlakniny v strave . spatne sa rezorbuju do krvi. Zvysena hladina estrogenov sa dava do suvislosti s rakovinou prsnikov u zien a rakovinou prostaty u muzov.

No comments:

Post a Comment